Vanliga problem
Här har vi samlat kort information om några vanliga problem som många frågar om hos oss på konsumentrådgivningen.
Läs på och försök lösa ditt problem med hjälp av informationen du hittar här och på Konsumentverkets webbplats Hallå konsument. Om det ändå inte löser sig kan du kontakta oss för att få vägledning i nästa steg.
Har du fått en faktura som inte stämmer? Oavsett på vilket sätt fakturan är fel ska du alltid bestrida den. Det innebär att du hör av dig till företaget, skriftligen, och berättar att du inte tänker betala.
Du kan aldrig hamna hos Kronofogden eller få en betalningsanmärkning så länge du bestrider kravet i alla led och innan förfallodatum.
Se till att vara påläst!
Läs på innan du bestrider fakturan. Här på umea.se får du några enkla råd:
På hallakonsument.se kan du också läsa mer om hur du går tillväga och vilka rättigheter du har. Där finns också mallar som du kan använda när du hör av dig till företaget.
Om att bestrida en faktura på Hallå konsument Länk till annan webbplats.
Om du upptäcker att någon obehörig har tagit ut pengar med ditt kort, betalat med ditt kort eller gjort överföringar från ditt konto ska du:
- Omedelbart ringa banken och spärra dina konton
- Förklara för banken att det inte är du som har fört över pengarna. Det kallas att reklamera transaktionen.
- Polisanmäla händelsen.
Se till att vara påläst!
När du har kontaktat banken är det bra att läsa på om dina rättigheter och vad du kan göra i nästa steg. På hallakonsument.se kan du läsa mer om möjligheten att få tillbaka pengarna, hur du gör för att reklamera ett bankbedrägeri och vad du kan göra om du och banken inte kommer överens. Där finns också bra brevmallar som du kan använda för att reklamera händelsen till banken.
Om bankbedrägerier på Hallå konsument Länk till annan webbplats.
Om någon har tagit lån, köpt något eller tecknat ett abonnemang i ditt namn utan din tillåtelse har du blivit utsatt för ID-stöld. Då ska du så snart som möjligt:
- Anmäla stölden till polisen
- Kolla transaktioner på dina bankkonton
- Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen
- Bestrida fakturor och betalningskrav
- Kontakta Skatteverket Länk till annan webbplats. och berätta att du blivit utsatt för id-stöld
Se till att vara påläst!
På Hallå konsument kan du läsa mer om vad du ska tänka på i alla fem stegen och hur du gör för att bestrida betalningskraven.
Om du tackat ja till ett provpaket eller gratisvara och sedan får en faktura på en löpande betalning, är du inte skyldig att betala. Det här kallas abonnemangsfälla. Då kan du bestrida kravet. Du ska alltid få tydlig information om pris och villkor. Dessutom har du ångerrätt i 14 dagar när du handlar på distans, till exempel på nätet eller genom telefonförsäljning.
Se till att vara påläst!
Läs på innan du bestrider betalningskravet eller använder din ångerrätt. På hallakonsument.se kan du läsa mer om vanliga exempel på abonnemangsfällor och hur du bestrider en faktura på rätt sätt.
Om abonnemangsfällor på Hallå konsument Länk till annan webbplats.
Har företaget du har handlat med gått i konkurs? Du kan vända dig till konkursförvaltaren för att ställa krav på återbetalning. Du har dock ofta små möjligheter att få tillbaka pengarna. Har du inte betalat ännu kan du hålla inne med din betalning.
Tänk på att presentkort, tillgodokvitton, öppet köp och bytesrätt oftast slutar gälla om ett företag går i konkurs. Har du handlat med kreditkort eller faktura kan du även vända dig till kreditgivaren, alltså den bank eller det finansföretag som låter dig handla på kredit.
Se till att vara påläst!
Läs på innan du kräver återbetalning från konkursboet. På hallakonsument.se kan du läsa mer om vad som gäller vid en konkurs. Där hittar du också information om hur du reklamerar en vara om företaget går i konkurs eller vad du tar dig till om du har anlitat en hantverkare som inte slutfört arbetet, har gjort fel eller orsakat skador och sedan går i konkurs.
Har du handlat från en webbshop som verkar vara svensk för att sedan upptäcka att varorna skickades direkt från underleverantörens lager i ett annat land? Det är en affärsmodell som kallas för dropshipping. Dropshipping behöver inte betyda att webbshopen är oseriös men det är viktigt att vara extra uppmärksam så att du inte blir lurad av oseriösa företag.
Exempel på problem som kan uppstå:
- Varan stämmer inte överens med beskrivningen, den kan vara en miniatyr eller tillverkad ett annat material
- Du vill returnera varan men upptäcker att returen kostar mer än själva produkten
- Det är svårt att få tag i företaget
Se till att vara påläst!
Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du läsa mer om hur dropshipping fungerar och vad du kan göra om du upplever att du har blivit lurad av ett företag som använder dropshipping som affärsmodell.
Om dropshipping på Hallå konsument Länk till annan webbplats.
När du handlar av ett företag på nätet eller telefon har du 14 dagars ångerrätt. När du handlar i en fysisk butik har du ingen ångerrätt men många butiker erbjuder öppet köp eller möjligheten att byta mot en annan vara. Du har ingen ångerrätt när du köper något av en privatperson.
Se till att vara påläst!
Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se finns en guide som du kan följa för att ta reda om på om du har ångerrätt och vad du kan göra om du och företaget inte kommer överens.
Har du blivit uppringd av en telefonförsäljare? Ett företag som använder telefonförsäljning ska ge dig tydlig information, till exempel om ångerrätt och det totala priset, och övrigt vilka villkor som gäller. Tänk på att avtalet bara är giltigt om du har ett skriftligt godkännande på papper, sms, e-post eller e-legitimation, till exempel Bank-ID. Får du en faktura utan att ha gett ditt godkännande är det viktigt att du bestrider den.
Se till att vara påläst!
Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du läsa mer om reglerna för telefonförsäljning, vilka undantag som gäller och vad du kan göra om du har råkat ut för problematisk telefonförsäljning.
Om telefonförsäljning på Hallå konsument Länk till annan webbplats.
Är företaget seriöst?
6 tips om du är orolig att företaget du vill handla med är oseriöst eller rentav en bluff:
- Kolla om det finns adress, telefonnummer, mejladress och organisationsnummer. Endast kontaktformulär kan vara en varningsklocka.
- Läs avtalsvillkoren så du vet hur leveransen ska ske, om det tillkommer några extra kostnader och vad som gäller ifall du ångrar dig eller vill reklamera.
- Läs vad andra tycker om företaget genom att söka på företagets namn. Du kan också se om det finns många anmälningar mot företaget i Konsumentverkets diarium Länk till annan webbplats. .
- Var försiktig med att lämna ut kortuppgifter. Skicka aldrig dina kortuppgifter via mejl eller kontaktformulär på en webbplats. Bäst är om du kan betala i efterhand med faktura eller kreditkort. Det fungerar som en säkerhet om varan inte kommer i tid eller är felaktig.
- Ta redan på var företaget finns. Tänk på att du inte alltid har någon ångerrätt om du handlar utanför EU.
- Är priset för bra för att vara sant? Var uppmärksam och jämför med andra sidor.
Läs fler tips mot oseriösa företag Länk till annan webbplats.
Fler tips på Hallå konsument
På Konsumentverkets webbsida Hallå konsument finns fler råd och rekommendationer om vanliga problem som kan uppstå när du köper en vara eller tjänst. Här får du råd om du ska reklamera en vara eller bestrida en faktura. Du kan också läsa om fenomenet dropshipping, piratkopior, bluffmejl, felaktig prisinformation och mycket annat som kan vara bra att känna till.
Allmän konsumenträtt Länk till annan webbplats.
Konsumentlagar
Det finns flera lagar som berör dig som konsument, däribland:
- Konsumentköplagen
- Konsumenttjänstlagen
- Distansavtalslagen
På hallakonsument.se finns mer information om de lagar som du omfattas av i olika situationer som konsument.
Mer information
Fler råd på nätet
Hallå konsument är Konsumentverkets nationella upplysningstjänst. På hallakonsument.se får du
- tips inför köp
- vägledning om köpet har gått fel
- information om dina rättigheter som konsument
Gå till Hallå konsument Länk till annan webbplats.
Om du behöver mer hjälp
Ibland löser det sig inte även om du har läst på och gjort allt rätt. Då kan du utan kostnad kontakta en konsumentrådgivare på Umeå kommun för att få stöd och vägledning i nästa steg.